Vanochtend (zo 22 sept) zag ik het programma masterclass van de omroep MAX. Het was een masterclass van Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder. Wat een geweldige man is dat. Zijn enthousiasme, zijn kennis van zijn vakgebied, de manier waarop hij het publiek betrekt bij zijn verhaal is, naar mijn mening, buitengewoon goed. Je blijft met plezier en verwondering kijken.

De aflevering van vandaag ging over het criminele brein. Dit staat op de website van de omroep MAX als aankondiging.

“ Erik Scherder duikt in het brein van de crimineel. De hoogleraar gaat in op 4 hersenfuncties die een verhoogd risico geven op het plegen van een misdrijf.
Erik Scherder duikt in het brein van de crimineel. Hij gaat in op 4 hersenfuncties die een verhoogd risico geven op het plegen van een misdrijf: empathie, remming, angst, woede. De hoogleraar laat het verschil zien tussen een crimineel brein en een gewoon brein.
En wat gebeurt er bij woede? Waarom gaan mensen door het lint in het verkeer? Ook dat is terug te zien in de hersenen.”

Na de aflevering kwam deze vraag bij mij naar boven: hoe veranderen mensen die in hun hersenen fysieke beperkingen hebben en bijvoorbeeld empathie missen of weinig of geen remmingen hebben of vol angst en woede zitten, in mensen die het belang van de ander voorop stellen, die niet reageren uit angst en woede maar met liefde, die eerst nadenken voor te handelen?
En laten we eerlijk zijn, wij zijn misschien niet zo extreem als de voorbeelden in het programma, maar als u tijdens het klussen per ongeluk met een hamer op uw vinger slaat, dan ontstaat er woede en laten we verbaal ook van ons horen.

De hoogleraar besprak aan het einde van het programma wat een mogelijke positieve bijdrage zou kunnen leveren aan mensen met ‘fysieke’ beperkingen in hun hersens.
Gods woord heeft een heel verrassend en zeer doeltreffend antwoord op mijn vraag…hoe veranderen mensen die in hun hersenen fysieke beperkingen hebben en bijvoorbeeld empathie missen of weinig of geen remmingen hebben of vol angst en woede zitten, in mensen die het belang van de ander voorop stellen, die niet reageren uit angst en woede maar met liefde, die eerst nadenken voor te handelen?

Tot een paar jaar geleden had ik er nooit bij stilgestaan, maar de vleselijke mens wordt gestuurt door emotie (zintuigen). Die ‘emotie’ of ‘het vleselijke lichaam’ heeft sturing nodig.
De vraag wordt nu, wat kan ‘emotionele’ of ‘vleselijke mensen’ sturen, die weinig of geen empathie hebben of die woede aanvallen hebben etc?
Dat IS GODS geest! Het geestelijk is het enige wat ‘het emotionele’ of ‘het vleselijk’ lichaam kan (aan)sturen en beheersen!

Hoe u Gods geest ontvangt? sla Gods woord open, lees het, en dan vooral de brieven van Paulus die de apostel van de Natiën is, speciaal in deze tijd. Geloof dat de Heer is gestorven, drie dagen in het graf was (dood was) en opstond doordat God de Vader Hem opwekte. Dank God voor de genade die hij u betoont. Door u te voeden met zijn woord groeit de ‘vrucht van geduld’ de vrucht van beheersing’ , of anders gezegd, Gods geest (<— daar ligt de nadruk) gaat Zijn werk in u doen. Bent u dan gelijk perfect? Neen, we maken groei door, net als een vrucht. Eet zoveel u kan van Zijn woord en groei, en Zijn geest (<– Zijn werk) zal u veranderen van binnen uit ondanks alle (fysieke) beperkingen die wij, allemaal, hebben. Wat een goed bericht is dat voor ieder mens!

This post has already been read 282 times!