zonnebloemIedereen ontvangt wel eens een tip over een documentaire (serie) waarin een bepaald maatschappelijk en of sociaal onderwerp behandeld wordt.
Zo ontving ik ook laatst een tip over de netflix serie ’13 reasons why’. Zelf heb ik deze niet gezien, maar ik begreep dat het gaat over het leven van jongeren op een middelbare school, waarbij de onderwerpen pesten, sexting en zelfdoding een grote rol spelen.

Graag wil ik de volgende gedachten m.b.t. dit bovenstaande onderwerp met u delen?
Als mens komen we elke dag ‘gevaren’ tegen. Dat kunnen fysieke en of geestelijke ’gevaren’ zijn. Ook kunnen bepaalde omstandigheden in onze ogen een groot probleem zijn. Het maakt in wezen niet uit of we jong of oud zijn. Voor elke leeftijdscategorie zijn er specifieke zaken die ons, als we het menselijk benaderen, zomaar kunnen ‘overvallen’.

Bij jong volwassen mannen is het gamen soms een groot probleem, Bij ouderen kan eenzaamheid of een ernstige ziekte een dagelijkse zware opgave zijn. Bij mensen op middelbare leeftijd kan het hebben van geen partner of het hebben van geen werk een dagelijkse ‘struggle’ zijn.

Jonge dames worstelen misschien met een onbedoelde zwangerschap en of een zeer slecht zelfbeeld of foto’s die van hen rondwaren op het internet. Bij gezinnen waar een scheiding heeft plaatsgevonden kan het ontbreken van een vader of een moeder voor jonge kinderen een groot verdriet zijn.
En denk ook eens aan de gevaren van het verkeer of verslavingen (drank, drugs, seks, te veel eten), elk jaar overlijden er vele honderden mensen aan.

Gevaren zijn reëel en altijd aanwezig. Maak elkaar er attent op.
Ondanks dat het heel goed is om aandacht aan (specifieke) gevaren te besteden, weet ik dat er nog iets is, wat vele malen beter is.
Lees alstublieft goed wat ik schrijf, ik heb totaal geen kritiek op een oproep om met jeugd te praten over gevaren m.b.t. ….wat dan ook.
Een gesprek is goed. Deel kennis, of het nu gevaren van verslaving of het verkeer, of andere geestelijke problemen zijn. Ik zeg daar niets negatiefs over.
Maar er is iets wat nog beter is!

De afgelopen dagen mocht ik aanwezig zijn bij een bijbelstudie-weekend. De kern van het goede bericht dat daar klonk was: Het licht verdrijft de duisternis. En dan vanuit een paar kanten belicht. Het hele punt is dit:  als gelovige zou je je richten op het licht, op de heerlijkheid van Christus.

Als je je op Hem richt, draai je automatisch weg van duisternis. Hij is trouw en doet wat Hij zegt, de mens is ontrouw en kan veel (geestelijke en fysieke) schade aanrichten.
Als je je tijd steekt in ZIJN woord – door Hem geïnitieerd-,  dan gaat zijn geest zijn werk doen. Je gaat vrucht dragen,

Wat heel belangrijk is om te beseffen is dat je situatie (meestal) niet veranderd.
Het kan zijn dat je nog steeds ‘gepest’ wordt (verbaal of via social media), of dat je lijden ondergaat door een verslaving(= je zit met banden ergens aan vast), maar besef dan dat HIJ trouw is, dat HIJ je niet los laat. Hij heeft jou gewild en zal voor je zorgen. Blijf vooruit zien, op Zijn beloften
Alleen zijn woord geeft rust en vrede. En weet je wat het bijzondere is, ben je zwak? verdrietig? eenzaam? ziek? zie je het niet meer zitten? Hij is superieur , Hij is DE ene GOD , die nooit laat varen de werken van Zijn handen. Vertrouw hem. Dank hem in Christus die al het werk gedaan heeft

Begrijp je dat? We zouden onze tijd en onze houding als eerste op Hem / zijn woord richten. Dat is beter dan menselijke gesprekken en wijzen op gevaren. (Nogmaals, er is niets mis mee). En ja er is een hele hoop gevaar, maar we zijn sterk IN HEM. We hebben niets maar dan ook niets te vrezen.

Hoe dacht u dat Paulus in vreselijke omstandigheden (schipbreuk), fysieke straffen(veertig min een slagen), gevangenissen, honger en dorst, vijandschap , altijd kon blijven staan?
Dat kon hij door de kracht van de heerlijkheid van Christus die in hem was, door geest en woord.

Mijn oproep is deze : gevaren? ok, die zijn er, en misschien ben je wel slachtoffer , de beste oplossing is : draai je naar Hem toe, ga op het woord staan, dank dat God je in ALLE omstandigheden in Zijn machtige liefdevolle hand heeft .

En de vrede van God, die superieur is boven elk denken zal als in een vesting de harten en gedachten van jullie bewaren in Christus Jezus (Fil.4:7)

This post has already been read 585 times!