stemmenZo nu en dan komt het onderwerp vrije wil ter sprake . Wat daarbij opvalt is dat men één ding bijna nooit ter sprake brengt terwijl daar nu juist de crux ligt. Als je dat beseft, worden zaken duidelijk.

Korte inleiding.
Er zijn twee ‘soorten willen’
(1) De Goddelijke wil
(2) een menselijke wil

(1) God heeft een absolute vrije wil(!), en de mens heeft een wil die besloten ligt in de raad van God’s wil.
(NBG) Efez.1:11 …die ALLES werkt naar de raad van zijn wil.
Er staat NIET die alles behalve de menselijke keuzes werkt naar de raad van zijn wil, maar ALLES. Dat betekent wat u en ik ook willen en denken(!) te kiezen, is besloten in de raad van Zijn wil.
(2) De mens is geen meester van zijn eigen leven, de mens is geen kaptein op zijn ‘levens-schip’, omdat de mens het doel van zijn eigen (prive) leven niet kent. God heeft u geschapen en weet precies waartoe uw leven dient. Hij is de schepper (pottebakker) en u het schepsel (klei).

De crux
Ik stel u een aantal vragen:
-Heeft u gekozen om geboren te worden?
-Heeft u uw ouders uitgezocht?
-Heeft u gekozen voor uw lichaamslengte, haarkleur, maat voeten?
-Heeft u kunnen kiezen of u broers of zussen krijgt?
-Heeft u de rijkdom van het gezin kunnen kiezen waarin u bent opgevoed?
-Heeft u kunnen kiezen in welk land u geboren zou worden? Nederland of donker Afrika? -Heeft u gekozen of u goed kan studeren of dat u goed met uw handen bent of juist erg creatief of hulpvaardig?
-Heeft u gekozen temidden van welke vrienden u bent opgegroeid?

Dus hoe wij zijn en wat wij kiezen is ingegeven door o.a culturele invloeden,  genetische pakket, afkomst, geografische invloeden, sociale omgeving, opvoeding, onze sexe, enzovoort.

Het mag duidelijk zijn. ALLE (duizenden?) factoren, hebben invloed op uw denken, hoe u bent, waarom u een hekel heeft aan…., wat uw drijfende kracht is in uw leven, waarom u handelt zoals u handelt, wat uw politieke voorkeur is …waarom u juist die keuze maakt!!!!.…noem maar op, en wees eerlijk heeft u daar ooit enige invloed op gehad?
Het antwoord is neen, absoluut niets! Wij kiezen niets. God schenkt. God plaatst. Hij is de Theos=plaatser.
Onze menselijke wil ligt besloten in de wil van onze grote liefdevolle God, die handelt naar de raad van Zijn wil. God zij dank. U bent in goede handen. Dank voor uw situatie en bedenk dit: Wat onze keuzes ook mogen zijn in dit aardse leven, Hij bewaart het beste voor het laatst. Het beste komt nog.

This post has already been read 582 times!